Вчителям, батькам,
учням
Вхід на сайт
Гість

Повідомлення:

Група:
Гості
Час:01:14

Гість, ми раді вас бачити.
Будь ласка зареєструйтесь або авторизуйтесь!
Логін:
Пароль:
Переклад сайту
Выбрать язык / Choose language:
Ukranian
English
French
German
Japanese
Italian
Portuguese
Spanish
Danish
Chinese
Korean
Arabic
Czech
Estonian
Belarusian
Latvian
Greek
Finnish
Serbian
Bulgarian
Turkish
...
Пошук
Готуємось до ЗНО
Наша кнопка
 Вчителям, батькам, учням… .

Код кнопки:

Сайт на карті
Locations of visitors to this page
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Цей день в історії
Міні чат
Енциклопедії
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Опитування

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
П`ятниця, 29.03.2024, 01:14
Головна » 2012 » Листопад » 20 » Тривалість робочого дня вчителя
23:31
Тривалість робочого дня вчителя
      Законодавством встановлено, що тривалість робочого часу не може перевищувати 40 годин на тиждень. Для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших) передбачено скорочену тривалість робочого часу.

    У п. 1 ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» зазначено: «Педагогічне навантаження вчителя загальноосвітнього навчального закладу незалежно від підпорядкування, типу і форми власності — час, призначений для здійснення навчально-виховного процесу.

Педагогічне навантаження вчителя включає 18 навчальних годин протягом навчального тижня, що становлять тарифну ставку, а також інші види педагогічної діяльності в такому співвідношенні до тарифної ставки:

• класне керівництво — 20-25 відсотків;
• перевірка зошитів — 10-20 відсотків;
• завідування:
— майстернями — 15-20 відсотків;
— навчальними кабінетами — 10-15 відсотків;
— навчально-дослідними ділянками — 10-15 відсотків...».

   Отже, тижневе педагогічне навантаження вчителя визначає розмір ставки заробітної плати, а також час, який він має витрачати на здійснення навчально-виховного процесу, тобто кількість проведених протягом тижня уроків. При цьому не нормується підготовча, виховна, методична, організаційно-педагогічна та інша робота, від якої значною мірою залежить формування особистості учня і на яку припадає чималий обсяг робочого часу педагога.

    Підготовка до уроків, класне керівництво, перевірка зошитів, завідування майстернями, навчальними кабінетами, навчально-дослідними ділянками, індивідуальна, позакласна робота з учнями, робота з батьками, робота в комісіях та методоб'єднаннях — ось далеко не повний перелік невнормованих видів педагогічної діяльності. І хоча деякі з них оплачуються (наприклад, класне керівництво, перевірка зошитів тощо), але лише у відсотковому співвідношенні до тарифної ставки, без урахування часу, витраченого на її виконання.

    Встановлення та розподіл педагогічного навантаження у загальноосвітньому навчальному закладі.

Відповідно до чинного законодавства педагогічне навантаження у загальноосвітньому навчальному закладі розподіляє його керівник за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, від наявності відповідних педагогічних кадрів тощо. Це рішення керівника затверджує відповідний орган управління освітою. Причому обсяг навчальної та іншої педагогічної роботи, яку може виконувати працівник за основним місцем роботи, не обмежується.
Обсяг педагогічного навантаження вчителя, менший, ніж тарифна ставка, встановлюється пише за його згодою.

Перерозподіляти навантаження протягом року можливо у разі зміни кількості годин з окремих предметів, передбаченої робочим навчальним планом, або за письмовою згодою педагогічного працівника з додержанням законодавства про працю.

Тривалість робочого дня та робочої години.

Тривалість робочого дня вчителя визначається його педагогічним навантаженням і розкладом занять.
Під час канікул, що не збігаються з черговою відпусткою, вчителі залучаються до педагогічної та організаційної роботи в межах часу, що не перевищує їхнього навантаження протягом навчального року. Тобто, якщо до початку канікул педагогічне навантаження вчителя становило 18 годин на тиждень, то на цей період він може залучатися до зазначених видів роботи саме в таких межах.

   Тривалість робочого часу вчителя визначається в астрономічних годинах (60 хв.). Перерви між уроками є йога робочим часом. Тривалість уроків і перерв встановлюється згідно з Положенням про навчальний заклад. Час тривалості уроку визначається в академічних годинах (45 хв.). Проте в 1-х класах, де навчаються шестирічні діти, він становить 35 хв., а у 2-4-х — 40 хв.

    Скорочення тривалості уроку не є підставою ані для зменшення норми часу, передбаченого на вивчення предмета, ані для зменшення норми часу для оплати. Збільшення кількості уроків через зменшення їх тривалості не означає більшого навчального навантаження вчителя, встановленого під час тарифікації.

    Оскільки проведення навчальних занять є основною формою роботи вчителя, категорично забороняється відволікати його від виконання професійних обов’язків. Залучення педагогічних працівників до робіт, не передбачених трудовою угодою, можливе тільки за їх згодою.

    Наради, семінари, навчання педагогічних працівників, у тому числі й керівників навчальних закладів, мають проводитися у вільний від навчальної діяльності час не частіше одного разу на місяць.

Планування роботи вчителя

Єдиним документом у плануванні роботи навчального закладу є річний або семестровий план.
З метою економії робочого часу вчителя Міністерство освіти і науки України встановило, що календарне планування навчального матеріалу вихователі, вчителі, майстри виробничого навчання, викладачі мають право здійснювати безпосередньо у тексті робочих навчальних програм. Що ж стосується розробки та проведення навчальних занять, то це є компетенцією педагога, який і визначає їх структуру і форму.
Планування роботи класних керівників, кураторів, вихователів, бібліотекарів, керівників методичних об'єднань, гуртків, спортивних секцій тощо здійснюється один раз на семестр.

Під час атестації педагогічних працівників заборонено вимагати від них узагальнених матеріалів їх педагогічного досвіду і будь-яких інших матеріалів, не передбачених Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників.

Чергування в закладі освіти

Керівник навчального закладу може залучати вчителів до чергування в ньому. Графік чергувань та їх тривалість погоджуються з педагогічним колективом та профспілковим комітетом, що мають засвідчувати протоколи засідань профкому і педради.
Слід пам’ятати, що законодавством забороняється залучати до чергування у вихідні та святкові дні вагітних жінок та матерів, котрі мають дітей-інвалідів чи дітей віком від 3 до 14 років. Зазначені категорії педагогів можуть робити це лише з власної волі.

Залучення до роботи у вихідні дні

   Працювати у вихідні дні можливо тільки у виняткових випадках за письмовим наказом (розпорядженням) керівника навчальне закладу та дозволом профспілкового комітету. Робота у вихідні може компенсуватися за погодженням, сторін наданням іншого дня відпочинку або грошима у подвійному розмірі.

Підвищення кваліфікації

За педагогічними працівниками, які направляються на курси підвищення кваліфікації, зберігається середня заробітна плата місцем роботи, а за тими з них, хто працює у кількох навчальних закладах, — за кожним місцем роботи.
Іногороднім педагогічним працівникам відшкодовується вартість проїзду до місця навчання і назад, а за час перебування в дорозі і за час навчання сплачуються добові. На час навчання такі працівники забезпечуються місцем проживання.

Література:

1. Закон України від 13.05.99 № 651 -XIV «Про загальну середню освіту».
2. Кодекс законів України «Про працю» від 10.12.71 (зі змінами і доповненнями).
3. Наказ Міністерства освіти і науки України від 06.10.10 № 930 «Про затвердження Типового положення про атестацію педагогічних працівників».

Смірнов О. В., завідувач відділу соціальних
питань та охорони праці ЦК профспілки
 працівників освіти і науки України

Переглядів: 2449 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024


Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru Яндекс.Метрика Каталог MyList.com.ua Настоящий ПР petschool.at.ua Цена petschool.at.ua petschool.at.ua Alexa/PR Траст petschool.at.ua