Вчителям, батькам,
учням
Вхід на сайт
Гість

Повідомлення:

Група:
Гості
Час:02:11

Гість, ми раді вас бачити.
Будь ласка зареєструйтесь або авторизуйтесь!
Логін:
Пароль:
Переклад сайту
Выбрать язык / Choose language:
Ukranian
English
French
German
Japanese
Italian
Portuguese
Spanish
Danish
Chinese
Korean
Arabic
Czech
Estonian
Belarusian
Latvian
Greek
Finnish
Serbian
Bulgarian
Turkish
...
Пошук
Готуємось до ЗНО
Наша кнопка
 Вчителям, батькам, учням… .

Код кнопки:

Сайт на карті
Locations of visitors to this page
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Цей день в історії
Міні чат
Енциклопедії
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Опитування

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Четвер, 25.04.2024, 02:11
Головна » 2010 » Березень » 20 » Ніколаєнко: Вступні іспити у вузах відродять всі негативи минулого
22:31
Ніколаєнко: Вступні іспити у вузах відродять всі негативи минулого
  Про це заявив голова Ради партії "Справедливість", екс-міністр освіти і науки в ефірі одного з телеканалів

  На його думку, чільними складовими якості освіти є: сучасний зміст освіти, матеріальна база навчальних закладів, інформатизація навчального процесу, професіоналізм вчених, викладачів, вчителів, усіх хто задіяний в освітній сфері, їхнє соціальне благополуччя, нова оплата праці, збільшення стимулюючої складової, тощо.

   Проте зовнішнє незалежне оцінювання - це серйозний крок вперед у вирішенні проблем подолання хабарництва, об‘єктивного оцінювання знань, умінь і навичок випускників. Створення та інтеграція ЗНО в освітній процес не мало на меті тільки знищити корупцію та зловживання. Це другорядне завдання. Результати ЗНО - слід розглядати як оцінку всієї системи середньої школи. Об‘єктивне оцінювання слід запроваджувати і в університетах, щоб комплексно подолати корупцію при здачі екзаменів і заліків.

   Вузьким місцем навчального процесу Ніколаєнко вважає відсутність ефективної системи профорієнтації. Не може випускник школи вступати в три-чотири десятки вишів одночасно.

   Також Станіслав Ніколаєнко зауважив, що при вступі потрібно враховувати середній бал атестату. Це комплексна оцінка результатів навчання дитини за весь період, характеристика її всебічного розвитку. Тим паче, що таким чином учень буде мати стимул до навчання не тільки з тих предметів, по яким він проходитиме зовнішнє незалежне тестування, а і по іншим. Не буде, таким чином, руйнуватись освітній процес в школі.

   Він наголосив, що в країні слід переглянути кардинально пріоритети освітньої діяльності. Адже виховує не лише школа, а і сім‘я, вулиця, телебачення, інтернет, всі суспільні інститути. І на це треба серйозно зважити.

   Нам потрібно повернутись до серйозних державних проектів - "Школа майбутнього", "Обдаровані діти", "Наука в університеті", "Інформаційних і комунікативних технологій в освіті" і т.і.

    Ніколаєнко виступив рішуче проти запровадження додаткових вступних іспитів у вузах, що відродить всі негативи минулого. Він запропонував Міністерству освіти і науки надати право окремим вузам (КПІ, НаУКМА, Київському і Харківському університетам та ін.) самостійно здійснювати відбір абітурієнтів. Він закликав владців надати право випускникам, які закінчили школу до запровадження зовнішнього тестування 15-20 років назад провадити зарахування за старими правилами. Також слід надавати держзамовлення для випускників технікумів, які вступають на другий чи третій курс вишу.

   Екс-міністр освіти спокійно ставиться до вимог низки політичних сил відправити у відставку діючого міністра освіти і науки. "Дмитро Табачник, як міністр, він ще не зробив ніяких кроків, тому оцінка йому буде лише за реальні справи і емоції тут ні до чого".

    Ніколаєнко закликав не демонізувати зовнішнє оцінювання, не політизувати освіту. Це лише один засіб підвищення якості знань і не більше. Вирішувати ж проблеми якості української освіти слід комплексно, системно. Про яку якість можна говорити, коли головну освітянську газету читають лише в кожній другій школі, а профільні журнали є в кожній шостій школі. Інтернет доступний менше половині шкіл. Ці процеси стали безконтрольними МОН, органи освіти на місцях просто опустили руки, зауважив Ніколаєнко.

   Він висловив надію, що зовнішнє тестування в Україні вже цього року буде відбуватись мовою, на якій було навчання випускника. "Якщо учень пройшов, скажімо, курс фізики чи хімії російською мовою, то на зовнішньому тестуванні, якщо воно буде проводитись українською мовою, він просто може не зрозуміти якогось терміна. Ми знаємо, що, як правило, навчання у вузах України проводиться українською. Обов‘язковим залишається тестування з української мови і літератури. Таким чином забезпечується гарантія того, що випускник зможе навчатися у кожному виші", - зауважив Ніколаєнко.


По матеріалам: Освіта.ua
Дата публікації: 19.03.2010

Переглядів: 798 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024


Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru Яндекс.Метрика Каталог MyList.com.ua Настоящий ПР petschool.at.ua Цена petschool.at.ua petschool.at.ua Alexa/PR Траст petschool.at.ua