Вчителям, батькам,
учням
Вхід на сайт
Гість

Повідомлення:

Група:
Гості
Час:22:25

Гість, ми раді вас бачити.
Будь ласка зареєструйтесь або авторизуйтесь!
Логін:
Пароль:
Переклад сайту
Выбрать язык / Choose language:
Ukranian
English
French
German
Japanese
Italian
Portuguese
Spanish
Danish
Chinese
Korean
Arabic
Czech
Estonian
Belarusian
Latvian
Greek
Finnish
Serbian
Bulgarian
Turkish
...
Пошук
Готуємось до ЗНО
Наша кнопка
 Вчителям, батькам, учням… .

Код кнопки:

Сайт на карті
Locations of visitors to this page
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Цей день в історії
Міні чат
Енциклопедії
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Опитування

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вівторок, 16.04.2024, 22:25
Головна » 2013 » Червень » 30 » Держава порушує права учасників освітнього процесу, - опитування
22:14
Держава порушує права учасників освітнього процесу, - опитування


Про це свідчать результати експертного опитування "Право на освіту та права освітян: теорія та практика в Україні", які були презентовані фахівцями Європейської дослідницької асоціації.

За словами дослідників, батьки учнів заявляють, що безкоштовна освіта у школах давно вже стала платною, а на якість освіти скаржаться й учні, і студенти. Учителі шкіл і викладачі вищих навчальних закладів (ВНЗ) вказують на постійні порушення своїх прав, пов’язані з умовами праці та фінансовим забезпеченням роботи, і наголошують, що в таких умовах важко забезпечити якість сучасної освіти.

Освітяни найчастіше скаржаться на порушення трудових прав. Зокрема, 32% опитаних учителів було залучено до безоплатних надурочних робіт, а 29% виконували роботи, не передбачені трудовою угодою. 44% викладачів вишів зазначили, що мали досвід перевищення максимального навчального наукового й педагогічного навантаження, 34% опитаних мали перевищення річного робочого часу на виконання навчальних, методичних та організаційних робіт.

Зі свого боку, батьки учнів наголошують, що найчастіше порушується право школярів на безкоштовну освіту. Так, 84% опитаних батьків відзначили надання платних послуг і вимагання "благодійних” внесків у школах. 40% опитаних заявили, що в них незаконно вимагали сплатити за навчання в державних і комунальних навчальних закладах.

У структурі порушень прав студентів переважає порушення права на отримання якісної освіти. Зокрема, 62% опитаних стикалися з невідповідністю освітніх послуг ВНЗ наявним стандартам. 60% студентів відзначили порушення, пов’язані з невиконанням нормативів матеріально-технічного та фінансового забезпечення вишів. На проблему гуртожитків указали 51% студентів, затримку виплати стипендій чи заборгованість – 39%. Формальність практичної підготовки у вишах відзначили 52% опитаних.

Важливим аспектом дослідження стало вивчення ролі неурядових організацій і профспілок у захисті прав учасників освітнього процесу. 36% студентів захищали свої права за допомогою студентських профспілок. 30% представників шкіл і 21% працівників вишів зверталися до профспілок.

"Законодавчо систему захисту прав освітян створено, але вона не працює так, як має працювати. Держава не виконує своїх зобов’язань. Згадаймо 57 статтю закону "Про освіту" (щодо оплати праці), яка вже 12 років не працює. Боротися за свої права освітяни мають із державою", – зауважив під час інтерв’ю голова Профспілки працівників освіти й науки України Георгій Труханов.

Дослідження показало, що 31% працівників загальноосвітніх шкіл із тих, хто боровся за свої права, зверталися до суду.

Водночас виконавчий директор Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги Віталій Місяць відзначив: "Учителі в нашій державі є одними з найнезахищеніших у правовому плані верств населення. Особливості трудового законодавства для освітян такі, що сьогодні ти позивач у справі до рідного райвідділу освіти, а завтра в тебе мінімальне навантаження й мінімальна заробітна плата".

Експертне опитування "Право на освіту та права освітян: теорія та практика в Україні" було проведено у квітні-травні 2013 року. Дослідження було здійснено спільно з компанією "InMind" за підтримки Освітньої програми Міжнародного фонду "Відродження". Зі звітом за результатами дослідження можна ознайомитися за наступним посиланням.

За матеріалами: Освіта.ua
Дата публікації: 29.06.2013

Переглядів: 1151 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024


Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru Яндекс.Метрика Каталог MyList.com.ua Настоящий ПР petschool.at.ua Цена petschool.at.ua petschool.at.ua Alexa/PR Траст petschool.at.ua