Вчителям, батькам,
учням
Вхід на сайт
Гість

Повідомлення:

Група:
Гості
Час:08:06

Гість, ми раді вас бачити.
Будь ласка зареєструйтесь або авторизуйтесь!
Логін:
Пароль:
Переклад сайту
Выбрать язык / Choose language:
Ukranian
English
French
German
Japanese
Italian
Portuguese
Spanish
Danish
Chinese
Korean
Arabic
Czech
Estonian
Belarusian
Latvian
Greek
Finnish
Serbian
Bulgarian
Turkish
...
Пошук
Готуємось до ЗНО
Наша кнопка
 Вчителям, батькам, учням… .

Код кнопки:

Сайт на карті
Locations of visitors to this page
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Цей день в історії
Міні чат
Енциклопедії
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Опитування

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Середа, 15.05.2024, 08:06
Головна » 2011 » Липень » 16 » Випускники, які навчалися за держзамовленням мають відпрацювати за розподілом, - коментар фахівців
22:55
Випускники, які навчалися за держзамовленням мають відпрацювати за розподілом, - коментар фахівців
    Випускники, які навчалися за держзамовленням мають відпрацювати за розподілом, - коментар фахівців
Необхідність відпрацювання навчання у вищому навчальному закладі за державним замовленням, роз'яснили представники вищої школи та фіскальних органів


  Нещодавно у засобах масової інформації обговорювалося питання відшкодування до державного бюджету коштів, які витратила держава на підготовку кадрів за держзамовленням.

    Свою позицію, у коментарі УКРІНФОРМу роз'яснили представники Контрольно-ревізійного управління (КРУ) в Житомирській області та Житомирського державного університету ім. Франка.

    "Що таке державне замовлення? Це коли держава для своїх потреб замовляє фахівця. Законом і договором передбачено, що молодий фахівець має відпрацювати три роки за місцем призначення. Якщо ж той не хоче працювати і намагається якось "уникнути", то мусить повернути гроші", - зазначив Олександр Рибак, начальник КРУ Житомірської області.

     За словами Миколи Осадчого, першого проректора Житомирського державного університету ім. І. Франка, студент, який вступає до цього вищого навчального закладу на державну форму навчання, підписує угоду про те, що після закінчення навчального закладу зобов'язується три роки відпрацювати за державним направленням.

    Умовами договору також обумовлено, що в разі невідпрацювання випускник має повернути кошти, витрачені на його навчання.

    Однак, якщо випускник не з’являється ані на роботу, ані до університету, цей факт виявляється під час перевірки вишу працівниками КРУ. За цим, у разі, якщо випускник не поверне гроші державі, ректор нестиме персональну відповідальність.

   Як зазначив завідувач кафедри редагування та основ журналістики Андрій Близнюк, КРУ і прокуратура регулярно перевіряють університет з питань працевлаштування та оплати. Тож, все відбувається у межах правового поля.

    "Якщо людина вчиться на комерційній формі навчання, то вона має право на вільне працевлаштування. Якщо ж студент навчався безкоштовно і при цьому ще й отримував стипендію, він повинен себе як спеціаліст якось проявити, відпрацювавши за отриманою спеціальністю", - зазначив М. Осадчий.

    Він також зауважив, не було ще такого року, щоб в ВНЗ не було розподілу, причому він, як правило, становить 94-97%.

   "Свого часу Міністерство освіти давало нам план розподілу, за яким ми відправляли людей на роботу не тільки в межах Житомирщини, але й у Київську область, на Закарпаття і т. ін. І люди їхали... Більше того, я особисто їздив до заступника міністра і звітував про цей розподіл. І сьогодні ми також звітуємо, куди наші випускники отримали направлення, чи приступили вони до роботи та який час вони працюють", - підсумовуючи ситуацію, повідомив М. Осадчий.

    Житомирський державний університет ім. І. Франка вже має досвід відшкодування вартості навчання у судовому порядку. Позов вишу на одну зі своїх випускниць факультету філології, яка не відпрацювала три роки, було задоволено: студентка мусить повернути державі 20 тис. грн.

   Необхідно зазначити, що це не перший випадок відшкодування коштів, витрачених на підготовку фахівця за державним замовленням з особи, яка мала направлення на працевлаштування до державної установи.

   Незважаючи на те, що у Міністерстві освіти і науки, стверджують, що в Україні немає механізму, який би зобов’язав випускника вузу, підготовка якого здійснювалась за державним замовленням, відшкодувати до державного бюджету вартість навчання та наголошують, що вимога про відпрацювання є незаконною, в країні є випадки судових рішень щодо відшкодування вартості навчання на користь держави.

   Отже, студентам та вступникам необхідно мати на увазі, що у разі укладання тристоронньої угоди про підготовку фахівця за державним замовленням за схемою: студент - навчальний заклад – роботодавець (в особі державного підприємства) майбутньому фахівцю необхідно буде виконати вимоги угоди та чинного законодавства.

   У разі відмови випускника вищого навчального закладу, який здобув освіту за кошти державного або місцевого бюджетів, від роботи за направленням, його можуть очікувати подібні позови з боку держави.

 За матеріалами: Освіта.ua
Дата публікації: 15.07.2011



 
Переглядів: 4994 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Данило  
Весело!
По-перше
Тобто я 5 років старанно навчався і отримував стипендію! мій одногрупник переживав від сесії до сесії на "АВОСЬ"
без стипендії!
І якщо так судити стипендія я сам заробляв ( і чесно) завжди!
Чому це я її повертатиму! А він ні!
(якщо не підемо відпрацьовувати!
Подруге:
А як мені нададуть докази вартості мого навчання?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024


Счетчик PR-CY.Rank Рейтинг@Mail.ru Яндекс.Метрика Каталог MyList.com.ua Настоящий ПР petschool.at.ua Цена petschool.at.ua petschool.at.ua Alexa/PR Траст petschool.at.ua